PRODUKTY Cukier perlisty dekoracyjny
INFORMACJE OGÓLNE
Cukier perlisty dekoracyjny to produkt w postaci atrakcyjnych perełek w cieniutkiej osłonce z wysokiej jakości tłuszczu roślinnego dla ochrony przed wilgocią.
W zależności od klasy osłonki dostępne są produkty o większej oraz mniejszej odporności na wilgoć. Produkty o mniejszej odporności na wilgoć są przy tym bardziej słodkie, aniżeli produkty o większej odporności na wilgoć.
Na zamówienie możliwe jest wykorzystanie zarówno utwardzonych tłuszczy roślinnych, jak i tłuszczy nieutwardzonych. Stosownie do danego zastosowania dostępny jest cukier perlisty dekoracyjny o różnym stopniu uziarnienia, od średniej po dużą. Istotną zaletą cukru perlistego dekoracyjnego jest zapewnienie trwałej atrakcyjnej ozdoby pieczywa także w warunkach narażenia na wpływ wilgoci.
PRODUKTY I ZASTOSOWANIA
Cukier perlisty dekoracyjny wykorzystywany jest do przyozdabiania pieczywa, do produktów świeżych oraz mrożonych. Szczególnie przydatny jest w przypadku pieczywa mrożonego. Pieczywo przyozdobione jeszcze przed zamrożeniem przy użyciu cukru perlistego dekoracyjnego zachowuje atrakcyjny wygląd także po rozmrożeniu. Dzięki temu pracochłonne dodatkowe ozdabianie przed samą sprzedażą nie jest już konieczne.
W celu zapewnienia szczególnie dobrej przyczepności do powierzchni pieczywa zaleca się, by wykonać posypkę jeszcze przed pieczeniem. Dotyczy to zwłaszcza cukru perlistego dekoracyjnego gruboziarnistego.
Poszczególne rodzaje cukru perlistego dekoracyjnego różnią się między sobą uziarnieniem oraz stopniem odporności na wilgoć.
ZESTAWIENIE RODZAJÓW PRODUKTÓW
### TABLE ###
Na zamówienie cukier perlisty dekoracyjny dostępny jest także w wersji barwionej z lub bez dodatku aromatu.
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA – PIECZYWA
### TABLE ###
POSTAĆ HANDLOWA
- 25 kg worek PE
SKŁADOWANIE
Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania produkty zachowują trwałość przez okres od 9 do 18 miesięcy, w zależności od zastosowanego tłuszczu.