PRODUKTY Cukier puder

INFORMACJE OGÓLNE

Cukier puder pozyskiwany jest w wyniku zmielenia cukru kryształu w specjalnych młynach do cukru pudru.

Poprzez modyfikację warunków procesu mielenia możliwe jest przy tym uzyskanie produktów o różnej skali miałkości w celu optymalnego dostosowania do wymaganego przeznaczenia. Ponieważ świeżo zmielony cukier puder ma tendencję do zbrylania, poddany zostaje po mieleniu procesowi kondycjonowania, dzięki czemu nadaje się także do dłuższego przechowywania.

W celu uzyskania cukru pudru o szczególnie dużej trwałości dodana zostaje do świeżo zmielonego produktu odrobina tzw. środka przeciwzbrylającego. W tej roli znakomicie sprawdza się zwłaszcza puder skrobiowy lub suszony syrop glukozowy. Możliwe jest także zastosowanie klasycznych środków przeciwzbrylających, jak np. fosforan trójwapniowy oraz dwutlenek krzemu, które objęte są jednak obowiązkiem identyfikacji.

PRODUKTY I ZASTOSOWANIA

Rodzaje cukru pudru różnią się między sobą miałkością oraz w razie potrzeby dodatkiem środka przeciwzbrylającego.

ZESTAWIENIE RODZAJÓW PRODUKTÓW

### TABLE ###

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA

### TABLE ###

DANE ANALITYCZNE

Podczas stosowania cukru pudru często istotne jest, by znać jego gęstość nasypową oraz gęstość ubijaną, które silnie zależne są od miałkości produktu. Tabela przedstawia typową korelację wybranego przykładowo rodzaju cukru pudru z dodatkiem skrobi pszenicznej.

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • Big Bag
  • 50 kg worek
  • 25 kg worek
  • 10 kg worek

SKŁADOWANIE

Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania produkty zachowują trwałość przez okres 12 miesięcy.