PRODUKTY Cukier puder dekoracyjny
INFORMACJE OGÓLNE
Cukier puder dekoracyjny to mieszanka składająca się z cukru pudru i/lub dekstrozy, ze skrobią pszenną lub ziemniaczaną, w osłonce z tłuszczu roślinnego utwardzonego lub nieutwardzonego. Możliwe jest wzbogacenie produktu o aromat. Charakterystyczne dla cukru pudru dekoracyjnego jest zastosowanie osłonek tłuszczowych dla składników w celu ich stabilizacji na powierzchniach wilgotnych lub tłustych. W celu uzyskania wysokiego stopnia sypkości możliwe jest wzbogacenie formuły produktu o środki przeciwzbrylające. W zależności od zastosowanych surowców rodzaje cukru pudru dekoracyjnego różnią się między sobą odpornością na wilgoć i temperaturę,sypkością, smakiem i stopniem białości oraz strukturą powierzchni po aplikacji.
Istotną zaletą cukru pudru dekoracyjnego jest to, że umożliwia niezawodne przyozdobienie pieczywa i wyrobów cukierniczych także wówczas, gdy zwykły cukier kryształ o porównywanej granulacji uległ już rozpuszczeniu.
PRODUKTY I ZASTOSOWANIA
Cukier puder dekoracyjny stosowany jest do wyrobów cukierniczych, pieczywa i słodkich deserów oraz nadaje się także do produkcji tabletek.
ZESTAWIENIE RODZAJÓW CUKRU PUDRU NA BAZIE SACHAROZY
### TABLE ###
ZESTAWIENIE RODZAJÓW CUKRU PUDRU NA BAZIE DEKSTROZY
### TABLE ###
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA
### TABLE ###
POSTAĆ HANDLOWA
- Big Bag
- 25 kg worek PE; worek papierowy/PE
- 15 kg worek papierowy/worek PE
- 10 kg worek papierowy/worek PE
- 5 kg worek papierowy/worek PE
SKŁADOWANIE
Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania produkty zachowują trwałość przez okres od 9 do 18 miesięcy, w zależności od zastosowanego tłuszczu.