PRODUKTY Fondanty
INFORMACJE OGÓLNE:
Fondant składa się z bardzo drobnych kryształków sacharozy rozproszonych w nasyconym roztworze sacharozy/glukozy. Produkt ma postać plastycznej białej masy, której możliwość obróbki określana jest przez temperaturę, zawartość wody oraz rodzaj syropu glukozowego i jego udział.
Do produkcji masy lukrowej dostępne są dwa rodzaje produktu – fondant mokry oraz suchy. Fondant mokry to masa plastyczno- ciągliwa, którą uzyskuje się w wyniku krystalizacji cukru z nasyconego roztworu. Fondant suchy to szczególnie przyjazna w użyciu forma lukru, którą uzyskuje sie w wyniku zmielenia składników.
PRODUKTY I ZASTOSOWANIA:
DIAMANT Fondant mokry
Pomada mokra jest przeznaczona do wykańczania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego. Gęsta i plastyczna masa szybko wysycha na powierzchni ciast i pączków tworząc śnieżnobiałą powłokę z połyskiem. Masa fondant może być również stosowana jako nadzienie do pralin i czekolad oraz jako baza do produkcji szerokiej gamy wyrobów cukierniczych. Do produkcji stosujemy tylko naturalne surowce, a dzięki użyciu własnego cukru uzyskujemy pomadę o wyjątkowej białości i elastyczności.
DIAMANT Fondant F12
DIAMANT Fondant F12 jest zawiesiną drobnych kryształów sacharozy powstałych w nasyconym roztworze sacharozy i syropu glukozowego o zawartości suchej masy 89%. Produkt nie zawiera dodatków konserwujących i aromatów. Łatwy sposób przygotowania i funkcjonalne opakowanie sprawia, że produkt jest niezwykle wygodny w użyciu.
Rekomendowany do: batonów, pralin, cukierków nadziewanych
Dostarczany: w kartonach 15 kg,
DIAMANT Fondant F20
DIAMANT Fondant F20 jest zawiesiną drobnych kryształów sacharozy powstałych w nasyconym roztworze sacharozy i syropu glukozowego o zawartości suchej masy 89%. Produkt nie zawiera dodatków konserwujących i aromatów. Łatwy sposób przygotowania i funkcjonalne opakowanie sprawia, że produkt jest niezwykle wygodny w użyciu.
Rekomendowany do: polew do pączków, glazur do ciast i tortów.
Dostarczany: w kartonach 15 kg,
DIAMANT Fondant F20 z agarem
DIAMANT Fondant F20 z agarem jest zawiesiną drobnych kryształów cukru w nasyconym roztworze sacharozy i syropu glukozowego z dodatkiem agaru jako dodatku żelującego o zawartości suchej masy 89%. Łatwy sposób przygotowania i funkcjonalne opakowanie sprawia, że produkt jest niezwykle wygodny w użyciu.
Rekomendowany do: pralin.
Dostarczany: w kartonach 15 kg,
DIAMANT Fondant W20
DIAMANT Fondant W20 jest zawiesiną drobnych kryształów cukru w nasyconym roztworze sacharozy i syropu glukozowego o zawartości suchej masy 87%. Produkt nie zawiera dodatków konserwujących i aromatów. Łatwy sposób przygotowania i funkcjonalne opakowanie sprawia, że produkt jest niezwykle wygodny w użyciu.
Rekomendowany do: polew do pączków, glazur do ciast i tortów
Dostarczany: w wiadrach 15 kg,
DIAMANT Fondant RTU
DIAMANT Fondant RTU to pomada wodna gotowa do bezpośredniego użycia po podgrzaniu do temp. 35-40°C. Tworzy śnieżnobiałe, nieprzezroczyste glazury. Glazury przygotowane na bazie tego produktu odporne są na procesy mrożenia. Składa się z cukru, syropu glukozowego oraz mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych. Zawartość suchej masy wynosi 84-85%.
Rekomendowany do: polew do pączków, glazur do ciast i tortów w skali przemysłowej.
Dostarczany: w wiadrach 15 kg,
DIAMANT Fondant suchy
Pomada w formie suchej służy do samodzielnego przygotowania glazury, masy cukrowej bądź polewy o delikatnej, plastycznej formie. Idealnie się nadaje do realizacji indywidualnych potrzeb klientów i ich wymagań, co do konsystencji i zawartości wody. Łatwiej miesza się z dodatkami sypkimi. Wydłużony w stosunku do fondantu mokrego termin ważności pozwala na bardzo długi okres przechowywania. Oferujemy 2 produkty o różnej zawartości i rodzaju syropu glukozowego.
DIAMANT Fondant suchy 212
DIAMANT Fondant suchy 212 jest mieszaniną mielonej sacharozy i suchego syropu glukozowego o średnim rozmiarze cząstek ok. 11 µm. Zawartość suchego syropu glukozowego wynosi 12 +/-1 (%).
Rekomendowany do: wyrobów cukierniczych, polew i glazur .
Dostarczany: w workach papierowych 25kg,
DIAMANT Fondant suchy 217
DIAMANT Fondant suchy 217 jest mieszaniną mielonej sacharozy i suchego syropu glukozowego o średnim rozmiarze cząstek ok. 11 µm. Zawartość suchego syropu glukozowego wynosi 17 +/-1 (%). Wysoka zawartość suchego syropu glukozowego powoduje, że gotowa glazura jest bardziej plastyczna niż w przypadku suchego fondantu 212.
Rekomendowany do: wyrobów cukierniczych, krówek , polew i glazur.
Dostarczany: w workach papierowych 25kg,