PRODUKTY Syropy
INFORMACJE OGÓLNE
Syropy marki DIAMANT to produkty całkowicie naturalne, pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Możemy tu wyróżnić kilka grup produktowych:
– cukier płynny (roztwór sacharozy),
– syropy cukru inwertowanego, gdzie cukier uległ całkowitej hydrolizie do inwertu (Inverty),
– syropy cukru inwertowanego, w których sacharoza stanowi znaczący udział (Invertixy),
– trzcinowe syropy cukru inwertowanego z dodatkami funkcjonalnymi w postaci melasu trzcinowego, cukrów trzcinowych, soli kuchennej,
– karmele.
Produkty te podczas długiego przechowywania nie ulegają krystalizacji, jeżeli przechowywane są w rekomendowanych warunkach.
PRODUKTY I ZASTOSOWANIA
DIAMANT Cukier płynny 68
DIAMANT Cukier płynny 68 jest roztworem wodnym sacharozy o zawartości suchej substancji [Brix] 67-69. Rekomendowany dla klientów, którzy w swoich procesach technologicznych rozpuszczają cukier.
Rekomendowany do: napojów bezalkoholowych, napojów alkoholowych, syropów owocowych.
Dostarczany: w paletopojemnikach 1305 kg, luzem w cysternach,
DIAMANT Invert 66
DIAMANT Invert 66 jest roztworem z równowagową zawartością glukozy i fruktozy o poziomie suchej substancji [Brix] 66 +/-1 oraz zawartości inwertu [%/s.m.] > 95. Charakteryzuje się wysoką czystością i niskim zabarwieniem. Powstaje podczas procesu enzymatycznej hydrolizy sacharozy.
Rekomendowany do: batonów zbożowych, nadzienia tofii, napojów alkoholowych,
Dostarczany: w beczkach 260 kg, w paletopojemnikach 1200 kg, luzem w cysternach,
DIAMANT Invert 75
DIAMANT Invert 75 jest roztworem inwertu z niewielkim udziałem sacharozy charakteryzującym się wysoką czystością i niskim zabarwieniem. Zawartość suchej substancji wynosi [Brix] 75 +/-1, a udział inwertu w suchej masie produktu > 95%.
Rekomendowany do produkcji: ciastek, miękkich cukierków
Dostarczany: w wiadrach 15 kg, w paletopojemnikach 1200 kg,
DIAMANT Invertix 72
DIAMANT Invertix 72 jest mieszaniną roztworu inwertu oraz sacharozy charakteryzują się wysoką czystością i niskim zabarwiniem. Zawartość suchej substancji wynosi [Brix] 72 +/-1. Zawartość sacharozy [% s/m] wynosi 34 ± 5, a udział inwertu [% s/m] kształtuje się na poziomie 66 ± 5.
Rekomendowany do: ciastek, wsadów owocowych, wkładów do fajek wodnych.
Dostarczany: w wiadrach 15 kg i 40 kg, w paletopojemnikach 800 kg i 1200 kg, luzem w cysternach,
DIAMANT Invertix 75
DIAMANT Invertix 75 jest mieszaniną roztworu inwertu oraz sacharozy charakteryzującym się wysoką czystością i niskim zabarwieniem. Powstaje podczas procesu enzymatycznej hydrolizy sacharozy. Zawartość suchej substancji wynosi [Brix] 75 +/-1. Zawartość sacharozy [% s/m] wynosi 35 ± 5, a udział inwertu [% s/m] kształtuje się na poziomie 65 ± 5.
Rekomendowany do: herbatników, ciastek, pierników
Dostarczany: w wiadrach 15 kg, w paletopojemnikach 1200 kg,
DIAMANT Karmel naturalny – cukier palony
DIAMANT Karmel jest produktem wytwarzanym w procesie podgrzewania cukru, produkowanym wyłącznie przez ogrzanie cukru bez zastosowania dodatków. Charakteryzuje się intensywnie karmelowym aromatem i smakiem. Doskonale nadaje się do branży spożywczej, uwydatniając smak żywności, zwłaszcza czekolady i wyrobów cukierniczych.
Rekomendowany do: alkoholi barwionych, pierników, czekolady.
Dostarczany: w kanistrach 25 kg,
DIAMANT Syrop cukru inwertowanego – żółty
DIAMANT Syrop cukru inwertowanego – żółty będący mieszaniną syropu cukru inwertowanego i melasu trzcinowego z dodatkiem [1%] soli kuchennej charakteryzuje się słodkim smakiem z nutą melasową. Użyty w wypiekach utrzymuje w nich wodę zachowując świeżość wyrobów piekarniczych. Odpowiedni udział cukrów prostych, sole mineralne i dodatek soli kuchennej oraz wysoka lepkość syropu zmniejszają ryzyko krystalizacji. Wysoka sucha masa, a tym samym niska aktywność wodna skutkują długim okresem przechowywania.
Rekomendowany do: ciastek, pieczywa, sosów, polew.
Dostarczany: w paletopojemnikach 1200 kg,
DIAMANT Syrop cukru inwertowanego – brązowy
DIAMANT Syrop cukru inwertowanego – brązowy będący mieszaniną syropu cukru inwertowanego i melasu trzcinowego charakteryzuje się słodkim smakiem z nutą melasową. Udział melasu trzcinowego w tym produkcie jest znacząco wyższy niż w syropie żółtym, co nadaje jemu bardziej wyrazisty smak i aromat. Użyty w wypiekach utrzymuje w nich wodę zachowując świeżość wyrobów piekarniczych. Odpowiedni skład cukrów prostych, sole mineralne oraz wysoka lepkość syropu zmniejszają ryzyko krystalizacji. Wysoka sucha masa, a tym samym niska aktywność wodna skutkują długim okresem przechowywania. Udział melasu trzcinowego nadaje wyrobom z jego udziałem ciemnej barwy oraz charakterystycznego smaku melasowego.
Rekomendowany do: ciastek, pieczywa, sosów.
Dostarczany: w paletopojemnikach 1200 kg,
DIAMANT Syropy trzcinowy złocisty
DIAMANT Syrop Trzcinowy Złocisty to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt wytworzony na bazie dobranej mieszaniny cukrów trzcinowych w wyniku enzymatycznej hydrolizy sacharozy. Doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku i aromatu.
Rekomendowany do: piw smakowych, polew, sosów i dipów, dressingów,
Dostarczany: w wiadrach 40 kg,