PRODUKTY Syropy cukrowe i karmelowe
INFORMACJE OGÓLNE
Syropy cukrowe karmelowe oraz syropy karmelowe są produktami zrumienienia, powstałymi wyłącznie w drodze ogrzania cukru i wyrobów cukrowych bez użycia substancji dodatkowych.
Wyróżniają się czystym karmelowym smakiem, którego paleta sięga w zależności od typu od aromatycznego, po przyjemnie cierpki smak karmelowy i służą do podkreślenia harmonii smaku artykułów spożywczych. Syropy cukrowe karmelowe i syropy karmelowe podlegają klasyfikacji jako produkt spożywczy, nie zaś jako barwnik.
Poszczególne rodzaje różnią się między sobą pod względem słodkości, intensywności smaku, odporności na oddziaływanie alkoholi i kwasów. Dla potrzeb zastosowań w bioproduktach dostępny jest biosyrop cukru karmelowego na bazie biocukru, który spełnia wymogi Rozporządzenia WE w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.
PRODUKTY I ZASTOSOWANIA
Syropy cukrowe karmelowe oraz syropy karmelowe znajdują zastosowanie w całym przemyśle spożywczym oraz w przemyśle farmaceutycznym.
ZESTAWIENIE RODZAJÓW PRODUKTÓW
### TABLE ###
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA
### TABLE ###
DANE ANALITYCZNE
### TABLE ###
POSTAĆ HANDLOWA
- produkt luzem w cysternie
- 650 – 1.300 kg kontener z tworzywa sztucznego lub ze stali szlachetnej
- 260 kg beczka jednorazowa
- 25 kg kanister jednorazowy
SKŁADOWANIE
Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania produkty zachowują trwałość przez okres 12 miesięcy.